Ayuverda (आयुर्वेद )

Ayurveda (आयुर्वेद ), Hindistan’da ortaya çıkan kadim bir bütünsel sağlık sistemidir. “Yaşam Bilimi” anlamına gelir. 

Ayurveda’ da  zihin – beden durumunu tanımlayan üç doshas vardır: Vata, Pitta ve Kapha. Bu doshas lar Doğanın 5 elementinden türemiştir: Hava -Vayu, Su -Jala, Toprak Prithivi, Ateş -Tejas ve Boşluk -Akasha.

Hepimizin beden tiplerinde bu beş element  farklı oranlarda dağılmıştır. Baskın dosha’mızı belirleyen de bu beş elementin fiziksel ve zihinsel bedenlerimizdeki dağılım oranlarıdır. 

Peki nedir dosha? 

Her insanda bu dosha tiplerinden birinin baskın olduğu ve diğerlerinin daha az dominant olduğu ve her doshanın kendi özgün yaşam tarzıyla uyum içinde işlevini sürdürdüğü kabul edilir.  

  • Vata sinir sistemi işlevini harekete geçiren hava ve ether elementi tarafından simgelenen hareket ilkesidir. 
  • Pitta sindirim sistemini düzenleyen ateş ve su elementi tarafından simgelenen dönüşüm ilkesidir.
  • Kapha besin maddelerini dolaşım sistemine taşıyan su ve toprak elementi tarafından simgelenen yapı ilkesidir.

Ayurveda ya göre Evrendeki her şey bir bütünün parçasıdır ve her parça bu bütünün özelliklerini yansıtır. Bedenin doğal ritmiyle harmoni içinde yaşadığımızda duyularımızı doyurmuş oluyoruz. Bu ritmi kaçırdığımız an aşerme hali başlıyor; sağlıksız yiyecekler tüketme eğilimini, toksik ilişkileri ve kompulsif davranışları hayatımıza davet ediyoruz. Zaman içinde bunlar alışkanlığa dönüşüyor ve zararlı alışkanlıklar da hastalıklara..

Ayurvedik bir yaşam tarzını benimsemek için ideal yol Ayurveda uzmanlarından danışmanlık almak bu anlamda çok önem taşır. Sağlıklı zihin ve bedene giden yol besin değeri yüksek gıdalardan geçer.  Düzenli bir yaşam rutini uykularımızı, cildimizin kalitesini, yaşlanma hızımızı, duygu durumumuzu, bağışıklık seviyemizi, strese karşı olan dayanıklılığımızı, konsantrasyon ve odaklılık oranımızı, cinsel hayatımızı, yaşama sevincimizi, kısacası hayatımızın her alanını; genel olarak tüm sağlığımızı ve yaşam kalitemizi etkiler.

Herkesin rutini kendine özeldir.

Ben rutinimi, kendim için uygun olan aktiviteleri keşfederek geliştirdim. Uzun zaman süren bu kendimi tanıma sürecinin ardından benim için en uygun olan rutine karar verdim. Ne kadar yoğun olursam olayım sabah rutinimde kesinlikle atlamadığım birtakım ritüellerim var.

  • Yeşil Şifa Suyu (Spirulina ve Matcha )
  • Oil Pulling
  • Kuru fırçalama
  • Meditasyon
  • Yoga
  • Abhyanga (Gün aşırı) 

Sağlıklı bir yaşam biçimi edinmek, sadece bedensel olarak değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal olarak da sağlıklı hissetmenin anahtarı. 

Haftaya görüşmek üzere.

Evrim ONUK

Paylaş:

Şimdi Keşfedin!

Yazılarım

Yeni Sabahlar

Herkes değerleri için bedeller ödüyor. Kırk iki yaşımın baharında bir gerçek netleşiyor. Değerler bedellere yeterli geldikçe devam ediyor. İnsan tabiatı gereği hayatı sürdürülebilir kılmaya meyilli.

Yazılarım

Bir Sonbahar Soğuğu

Bir söz vardır. “Çoğu zaman anlamak için değil cevap vermek için dinliyoruz” diye. Oysa ki zorlanmalarımızı paylaşırken cevaplara değil anlaşılmaya, duyulmaya, hissedilmeye, kalpten dinlenilmeye ihtiyaç

L'Atelier SoHo